POC (Product of Conception) - kromosomitutkimus keskenmenonäytteestä
POC (Product of Conception) - kromosomitutkimus keskenmenonäytteestä
UUSI TUTKIMUS KESKENMENON SYYN SELVITTÄMISEKSI
Keskenmenot ovat yleisiä. Lähes joka viides raskaus menee kesken. Keskenmenot herättävät monia kysymyksiä. Miksi raskaus meni kesken? Voidaanko keskenmenoja estää? Millainen on seuraavan raskauden ennuste.
KROMOSOMIVIAT OVAT YLEISIÄ
Suurin osa keskenmenoista johtuu alkion kromosomivioista. Vaikka alkio olisi poikkeava, se voi kuitenkin kiinnittyä kohtuun. Raskaus alkaa, mutta sikiön kehitys pysähtyy ja raskaus menee vääjäämättä kesken. Noin puolet keskenmenoista johtuu sikiön kromosomiviasta.
MITÄ POC-NÄYTTEESTÄ TUTKITAAN
POC on geneettinen tutkimus, joka tehdään keskenmenneestä kudoksesta otetusta näytteestä. Näytteestä tutkitaan ihmisen kaikki 23 kromosomiparia. Tutkimus tehdään NGS-menetelmällä (Next Generation Sequencing), joka on paras ja luotettavin geneettinen tutkimusmenetelmä. Tulos saadaan yli 98 %:ssa näytteistä ja tuloksen luotettavuus on yli 99 %. Kudosnäytteen lisäksi tarvitaan myös verinäyte keskenmenon kokeneelta naiselta.
KENELLE POC-TUTKIMUKSESTA ON HYÖTYÄ
POC-tutkimus voidaan tehdä keskenmenon yhteydessä saadusta kudoksesta kenelle tahansa. Erityisesti siitä on hyötyä niille joilla on useita keskenmenoja tai jos raskaus keskeytyy hedelmöityshoitojen jälkeen.
POC-tutkimus voidaan tehdä myös kaksosraskauteen liittyvissä keskenmenoissa. Silloin näyte tutkitaan molemmista kaksosista.
POC-TUTKIMUKSEN EDUT
- Tutkimus auttaa selvittämään keskenmenojen syitä.
- Tulos saadaan lähes kaikista näytteistä ja tulokset ovat erittäin luotettavia.
- Jos kyseessä ei ole kromosomiviasta johtuva keskenmeno, on syytä etsittävä muista tekijöistä.
- Tulos vaikuttaa myös hoitomenetelmien valintaan. Jos esimerkiksi toistuvien keskenmenojen syynä on kromosomivika, raskauden ennustetta voidaan parantaa alkiodiagnostiikan avulla.
- Tulos auttaa ennustamaan, millä todennäköisyydellä seuraava raskaus voisi johtaa synnytykseen.
Lisätietoja antaa:
Noora Sirkkanen, geneetikko