Raskauden seuranta ultraäänitutkimuksilla

 

Miksi alkuraskauden ultraäänitutkimukseen?

Ensimmäinen kunnallinen, kaikille maksuton ultraäänitutkimus tehdään yleensä raskausviikoilla 11-13. Ultraäänitutkimus voi kuitenkin olla tarpeen jo tätä ennen mikäli äidillä on veristä vuotoa, kipuja, lapsettomuustaustaa tai toistuvia keskenmenoja. Varhaisultraääni on tarpeen myös silloin, mikäli aiemmin on ollut kohdunulkoinen raskaus tai nyt on epäilys kohdunulkoisesta raskaudesta. Positiivinen raskaustesti itsessään ei kerro siitä, onko raskaus normaali ja sijaitseeko se kohdun sisällä. Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa saadaan varmistettua raskauden sijainti.

Milloin varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen?

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään yleensä raskausviikolla 7-8. Tällöin ultraäänessä pystytään varmistamaan raskauden sijainnin lisäksi sikiön elossaolo ja sikiöiden lukumäärä. Raskauden kesto määritellään mittaamalla sikiön pää-perämitta. Mikäli raskaustesti on positiivinen mutta raskauden kesto on epävarma, kannattaa ultraäänitutkimukseen varata aika raskauden keston selvittämiseksi. 

Jos ultraäänitutkimus tehdään kovin aikaisin, saattaa löydös jäädä epäselväksi aiheuttaen ylimääräistä huolta. Jos ultraäänitutkimuksessa nähdään pieni sikiö mutta ei vielä sydämen sykettä, voidaan tilanne varmistaa tekemällä uusi ultraäänitutkimus, yleensä 1-2 viikkoa myöhemmin. 

Mitä alkuraskauden ultra kertoo?

Ultraänitutkimuksessa saadaan tietoa raskauden keston, sijainnin, elossaolon ja sikiöiden lukumäärän lisäksi myös siitä, onko raskaus normaali. Tuulimunaraskaudessa sikiötä ei kehity lainkaan vaan sen sijaan nähdään vain sikiöpussi joka on tyhjä tai jonka sisällä on pelkkä ruskuaispussi. Joskus alkion kehitys on alkanut normaalisti mutta pysähtynyt sitten. Tällöin ultraäänitutkimuksessa nähdään raskausviikkoihin nähden pienempi sykkeetön sikiö.

Miten varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään?

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään yleensä emättimen kautta ja silloin virtsarakon on hyvä olla tyhjä tutkimukseen tultaessa.

Paljonko alkuraskauden ultraäänitutkimus maksaa?

Varhaisultran hinta Dextra Lapsettomuusklinikalla on 270 euroa. Kelakorvauksen saa ainoastaan lääkärin vastaanottokäynnistä (8 euroa).

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Varaa aika »