Siemennesteen ja siittiöiden tutkiminen

Sperma-analyysi on ensimmäinen vaihe lapsettomuustutkimuksessa

Sperma-analyysi on miehen osalta usein ensimmäinen askel lapsettomuuden syitä selvitettäessä. Miehen hedelmättömyyden syyt johtuvat tavallisesti siittiöiden määrän tai laadun heikkenemisestä. Siemennestetutkimukseen voi olla syytä hakeutua jos raskautta ei ala kuulua vuoden yrittämisen jälkeen, tai jo aikaisemminkin jos on syytä epäillä siemennesteessä olevan jotain vikaa esimerkiksi lääkityksistä johtuen. Sperma-analyysiä suositellaan myös siinä tapauksessa, jos puolison ikä on 38 vuotta tai enemmän, eikä raskautta kuulu puolen vuoden yrittämisen jälkeen.

Tutkimukseen voi hakeutua klinikallemme kuka vain, erillistä lähetettä ei tarvita. Ajan voi varata joko soittamalla klinikalle tai varaamalla suoraan netistä kotisivujemme kautta. Tarjolla on myös ilta-aikoja. Sperma-analyysissa tutkitaan muun muassa siittiöiden määrää ja liikkuvuutta, joiden perusteella miehen hedelmällisyyttä voidaan arvioida.

Varaa aika »

Siemennestetutkimukseen valmistautuminen

Näytteen voi antaa klinikallamme tarkoitukseen varatussa yksityisessä, rauhallisessa tilassa. Näyte annetaan purkkiin, joka siirretään näytteenantotilassa olevan pienen luukun kautta suoraan laboratorioon. Näin ollen näytettä ei tarvitse kuljettaa itse minnekään.

Näytteen voi halutessaan antaa myös kotona. Tällöin klinikalta voi noutaa edeltävästi näytteenantopurkin, jossa näyte toimitetaan klinikalle tunnin sisällä näytteenannosta. Siittiöt ovat varsin herkkiä lämpötilanvaihteluille. Näytettä tuotaessa on huomioitava, ettei näyte jäähdy tai pääse kuumenemaan. Näytteen voi kuljettaa esimerkiksi paidan rintataskussa, jotta se pysyy ruumiinlämpöisenä.

Näytteen antoa edeltävästi tulisi olla mielellään 2-5 vuorokauden pidättäytymisaika, eli aika edellisestä ejakulaatiosta. Pidättäytymisajalla saattaa olla merkitystä tulokseen.

Sperma-analyysin tulokset

Siemennesteanalyysin tulokset ilmoitamme yleensä jo samana tai seuraavana päivänä. Lääkäri soittaa vastauksista puhelimitse. Toiveiden mukaan vastaukset voidaan ilmoittaa myös kirjeitse kotiin. Tulokset ovat varsin luotettavia, joskin on muistettava, että näyte kertoo juuri kyseisen hetken tilanteen, ja että tilanne voi vaihdella paljonkin eri näytteenantokerroilla. Tietyt käytössä olevat lääkkeet, kiveksiin kohdistuneet vammat, tupakointi ja erilaiset infektiot, kuten esimerkiksi juuri sairastettu kova kuumetauti, voivat laskea näytteen arvoja kovastikin. Näytteen laatuun vaikuttavia asioita kysytään jo näytettä annettaessa esitietokaavakkeella. Näyte saatetaan joskus kontrolloida uudelleen tilanteen varmistamiseksi.

Siemennestetutkimuksen jälkeen edetään kokonaistilanteen mukaan. Lääkärin soittaessa vastauksista voidaan käydä läpi jo mahdollisia vaihtoehtoja.  

Ajanvarauksen sperma-analyysiin voi tehdä puhelimitse +358 (0) 9 560 16300 ja +358 (0) 45 7733 9997 tai netin kautta osoitteessa www.dextra.fi -> Verkkoajanvaraus -> Valitse tai kirjoita asiantuntija -kenttään Spermalaboratorio. Vapaat ajat näet kalenterista.

Miehen hedelmättömyyden tutkiminen

Siemennesteanalyysi

  • Jos näyte on normaali, muita tutkimuksia ei yleensä tarvita

Kliininen tutkimus

  • Kivesten, eturauhasen, rakkularauhasen ja esinahan tutkiminen
  • Kiveksen laskimolaajentumisen eli varikoseelen selvittäminen

Ultraäänitutkimus

  • Kivesten rakenteen ja mahdollisten kasvaimien ja siementiehyiden tukosten tutkimus

Hormonitutkimukset

  • FSH-, LH-, prolaktiini- ja testosteronitasojen mittaaminen

Geneettiset tutkimukset

  • Kromosomianalyysi ja Y-kromosomin mikrodeleetiotutkimus
  • Siittiöiden DNA-fragmentaatiotutkimus

Oksidatiivisen stressin mittaus siemenestenäytteestä (sORP-testi)

 

 

 

 

Kysy lisää ja varaa aika »