Siirry sisältöön
Dextra / Lapsettomuus

Lapsettomuutta voidaan hoitaa  

Lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoihin hakeutuu vuosittain Suomessa 3000–4000 paria tai itsellistä naista. Joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Sen kokeminen voi järkyttää elämän perusteita ja aiheuttaa epätietoisuutta ja surua.  

Dextra Hedelmällisyysklinikka on auttanut tuhansia perheitä vanhemmuuteen. Kun lapsettomuuden lääketieteelliset syyt on löydetty, voidaan useimpia auttaa erilaisten hoitomenetelmien avulla.

Mitä lapsettomuus tarkoittaa?

Noin 80 %:lla pareista raskaus alkaa vuoden kuluessa ehkäisyn pois jättämisestä naisen ollessa alle 38-vuotias. Seuraavan vuoden kuluessa vielä puolella raskaustoive toteutuu ilman hoitoja. Tahaton lapsettomuus lisääntyy naisen iän myötä.

Tutustu lapsettomuuden hoitomuotoihin

Mistä lapsettomuus johtuu?

Lapsettomuuden syy on yhtä usein naisessa ja miehessä. Naisesta johtuvia lapsettomuuden syitä voivat olla esimerkiksi munarakkulan kypsymishäiriöt, munanjohdinvaurio tai endometrioosi. Miehestä johtuvan lapsettomuuden taustalla voi olla hormonaalinen säätelyhäiriö tai itse kiveksen toimintaan liittyvä häiriö. Joissain tapauksissa selitys löytyy sekä miehestä että naisesta. Joka neljännellä parilla syytä ei tutkimuksista huolimatta löydetä, jolloin kyseessä on selittämätön lapsettomuus. Silloinkin hoidoista voi olla apua.

Voiko raskaaksi tulemiseen vaikuttaa itse?

Elämäntavoilla voi olla merkitystä raskaaksi tulemisen kannalta. Sekä ylipaino että alipaino voivat vaikuttaa hormonitoimintaan ja siten vaikuttaa naisella esimerkiksi munarakkulan kypsymiseen tai miehellä sperman laatuun. Myös tupakointi ja runsas alkoholin käyttö voivat heikentää hedelmällisyyttä. Ravintoon liittyvät seikat ja ympäristömyrkyt sekä psyykkiset tekijät kuten stressi, voivat myös olla selittämättömän lapsettomuuden taustalla.

Tutustu hyvinvointipalveluihimme

Milloin kannattaa hakeutua lääkäriin? 

Lääkärille kannattaa hakeutua heti, kun aiheesta nousee kysyttävää tai herää epäilyksiä. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua viimeistään vuoden yrittämisen jälkeen tai jo aiemmin, jos tiedossa on jokin hedelmällisyyttä alentava tekijä. Hedelmällisyyttä alentavat mm. kuukautiskierron epäsäännöllisyys, tulehdukset, leikkaukset, krooniset sairaudet ja ennen kaikkea naisen ikääntyminen. Tästä syystä hedelmällisyyden perustutkimukset kannattaa yli 35-vuotiaalla naisella tehdä jo 6 kuukauden raskausyrityksen jälkeen. Perustutkimukset voidaan tehdä nopeasti, yleensä yhden kuukautiskierron aikana:

  1. Sperma-analyysi, josta tutkitaan erityisesti siittiöiden määrä ja laatu 
  2. Ovulaation tutkiminen: Kypsyykö ja irtoaako munasolu normaalisti? 
  3. Anatominen tilanne: Kohdun, munasarjojen ja munanjohtimien rakenne ja aukiolo, lantionpohjan tilanne

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)