Lapsettomuus ja sen hoito

Suomessa todetaan vuosittain yli 3000 uutta paria, joilla raskaus ei ole yrityksistä huolimatta alkanut. Useimpia heistä voidaan auttaa tulemaan raskaaksi nykyisillä hoitomenetelmillä.

Mitä lapsettomuus tarkoittaa?

Lapsettomuus voi olla primaarista, jolloin raskaus ei ole koskaan alkanut. Sekundaarinen lapsettomuus tarkoittaa puolestaan sitä, että uutta raskautta ei kuulu aiemman raskauden tai synnytyksen jälkeen.

Lapsettomuus määritellään siitä, ettei raskaus ole alkanut vaikka yhdyntöjä ilman ehkäisyä on ollut säännöllisesti vuoden ajan. Useimmilla pareilla raskaus alkaa vuoden sisällä ehkäisyn lopettamisesta. Kuitenkaan noin 15 % pareista raskaus ei ala vuoden kuluessa. Noin puolella heistä raskaus alkaa ilman hoitoja seuraavan vuoden kuluessa. Lapsettomuudesta kärsivien parien raskaaksi tulemista voi auttaa erilaisten hoitojen avulla.

Tutustu lapsettomuuden hoitomuotoihin »

Mistä lapsettomuus johtuu?

Lapsettomuuden syy on yhtä usein naisessa ja miehessä. Neljäsosassa tapauksista syy on naisesta ja neljäsosassa tapauksista syy on miehestä johtuva. Naisesta johtuvia lapsettomuuden syitä voivat olla esimerkiksi munarakkulan kypsymishäiriöt, munanjohdinvaurio tai endometrioosi. Miehestä johtuvan lapsettomuuden taustalla voi olla hormonaalinen säätelyhäiriö tai itse kiveksen toimintaan liittyvä häiriö. Neljäsosassa tapauksista osaselitys löytyy sekä miehestä että naisesta. Joka neljännellä parilla syytä ei tutkimuksista huolimatta löydetä eli kyseessä on selittämätön lapsettomuus. Silloinkin hoidoista on apua.

Miten raskaaksi tulemiseen voi itse vaikuttaa?

Elämäntavoilla voi olla merkitystä raskaaksi tulemisen kannalta. Sekä ylipaino että alipaino voivat vaikuttaa hormonitoimintaan ja siten vaikuttaa naisella esimerkiksi munarakkulan kypsymiseen tai miehellä sperman laatuun. Myös tupakointi ja runsas alkoholin käyttö voivat huonontaa hedelmällisyyttä. Ravintoon liittyvät seikat ja ympäristömyrkyt sekä psyykkiset tekijät, mukaan lukien stressi, voivat myös olla selittämättömän lapsettomuuden taustalla.

Tutustu hyvinvointipalveluihimme »

Milloin lääkäriin?

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua viimeistään vuoden yrittämisen jälkeen tai jo aiemmin, jos tiedossa on jokin hedelmällisyyttä alentava tekijä. Hedelmällisyyttä alentavat mm. kuukautiskierron epäsäännöllisyys, tulehdukset, leikkaukset, krooniset sairaudet ja ennen kaikkea naisen ikääntyminen. Tästä syystä hedelmällisyyden perustutkimukset kannattaa yli 35-vuotiaalla naisella tehdä jo 6 kuukauden raskausyrityksen jälkeen. Perustutkimukset voidaan tehdä nopeasti, yleensä yhden kuukautiskierron aikana

  1. Sperma-analyysi, josta tutkitaan erityisesti siittiöiden määrä ja laatu
  2. Ovulaation tutkiminen: Kypsyykö ja irtoaako munasolu normaalisti?
  3. Anatominen tilanne: Kohdun, munasarjojen ja munanjohtimien rakenne ja aukiolo, lantionpohjan tilanne

Varaa aika »

Lapsettomuushoidot Dextra Lapsettomuusklinikalla

Lapsettomuuden perustutkimukset pyritään tekemään varsin nopeasti, yleensä kuukauden kuluessa. Tämän jälkeen lapsettomalle parille tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma, joka riippuu lapsettomuuden syystä ja potilaan omista toiveista ja tarpeista. Hoitosuunnitelmaa tehtäessä naisen ikä ja lapsettomuuden kesto ovat merkityksellisiä.

Kevyet hoitovaihtoehdot, kuten ovulaation induktio ja inseminaatiohoito, soveltuvat monille ensihoidoksi. Tietyissä tilanteissa on viisainta valita heti koeputkihedelmöityshoito eli IVF.

IVF on monessa tapauksessa tehokkain lapsettomuuden hoitomenetelmä ja se on myös ainoa tapa saada tietoa munasolujen laadusta, hedelmöittymisestä ja alkion kehityksestä.

Hoitovalikkoon on kerätty yleisimmät klinikallamme suoritettavat hoidot. Klinikallamme hoidetaan alle 46-vuotiaita naisia.