Koeputkihedelmöityksen sivuvaikutukset ja riskit

IVF-hoitoon ei yleensä liity merkittäviä sivuvaikutuksia tai riskejä. Se ei esimerkiksi vaikuta naisen myöhempään hormonitoimintaan, kuukautiskiertoon tai vaihdevuosien alkamiseen. Hoito ei myöskään lisää kasvaimien riskiä.

IVF-hoitoon ei yleensä liity merkittäviä riskejä ja haittavaikutuksia. Se ei vaikuta naisen myöhempään hormonitoimintaan, kuukautiskiertoon tai vaihdevuosien alkamiseen. Hoito ei myöskään lisää esim. kasvainten riskiä. Hoidon aikana voi olla jonkin verran alavatsan aristusta ja turvotusta, kun munasarjoissa kypsyy yhden munarakkulan sijasta useampia rakkuloita.

Lääkitys ei aiheuta mielialamuutoksia, mutta hoito itsessään luo tietenkin monenlaisia tunteita, pelkoja ja toiveita yhtä aikaa.

Naiset reagoivat hormonihoitoon hyvin yksilöllisesti. Valtaosalla hormoniannos pystytään arvioimaan oikein naisen iän, painon, ultraäänitutkimuksen ja mahdollisesti aiemmin annettujen hoitojen perusteella. Joillakin vaste on huono, jolloin hormoniannoksia voidaan joutua nostamaan.

Vakavimmat riskit ja haittavaikutukset ovat munasarjojen liikakasvun aiheuttama hyperstimulaatio-oireyhtymä (OHSS) jamonisikiöisen raskauden riski mikäli kohtuun siirretään kerralla useampi kuin yksi alkio.

HYPERSTIMULAATIO, MUNASARJOJEN LIIKAKASVU

Jotkut naiset ja etenkin ne, joilla on monirakkulaiset munasarjat saattavat reagoida hormonihoitoon tavallista voimakkaammin. Tällöin munasarjoihin voi kehittyä  kymmeniä munarakkuloita.  Munasarjat ovat kookkaat ja turvonneet ja vatsaonteloon voi kertyä nestettä. Lievissä tapauksissa hoidoksi riittää lepo,  mutta vaikeammissa tapauksissa voidaan tarvita sairaalahoitoa. Munasarjojen liikakasvua ei tapahdu, mikäli hoito keskeytetään tai jos lääkitys kyetään toteuttamaan hallitusti. Antagonisteja käytettäessä hyperstimulaatio voidaan välttää lähes kokonaan.

MONISIKIÖINEN RASKAUS

Itsestään alkaneista raskauksista noin 1,5% on kaksosraskauksia. IVF-hoitojen seurauksena kaksosraskauksia on 20-30%  jos kohtuun  siirretään enemmän kuin yksi alkio kerrallaan. Vaikka valtaosa monisikiöisistä raskauksista sujuu hyvin, niihin liittyy  kuitenkin aina lisääntynyt keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riski. Riski voidaan välttää siirtämällä kohtuun ainoastaan yksi alkio kerrallaan.