Koeputkihedelmöitys – tehokkain hoitomuoto lapsettomuuteen

Maailman yleisimmin käytetty hedelmöityshoito on myös tehokkain. Koeputkihedelmöitys voidaan valita ensisijaiseksi lapsettomuuden hoitomuodoksi useista eri syistä, esimerkiksi silloin kun lapsettomuuden kesto on pitkä tai siemennesteen laatu on heikentynyt.

 IVF-HOITO ON TEHOKKAIN LAPSETTOMUUDEN HOITOMUOTO

Koeputkihedelmöityshoito kehitettiin aikoinaan sellaisiin tilanteisiin, kun naisen munanjohtimet eivät syystä tai toisesta toimineet normaalisti.  Nykyään koeputkihedelmöityshoito saatetaan valita useista eri syistä jo ensisijaiseksi lapsettomuuden hoitomuodoksi, esimerkiksi silloin jos lapsettomuuden kesto on pitkä tai siemennesteen laatu on heikentynyt.  Koeputkihedelmöitys on tehokkain lapsettomuuden hoitomuoto. Samalla se on myös ainoa hoitomuoto, jossa saadaan tietoa munasoluista, niiden laadusta, hedelmöittymisestä ja alkion kehityksestä.

KENELLE IVF-HOITO?

IVF-hoito valitaan aina lapsettomuuden hoitomuodoksi jos munanjohtimet ovat tukossa tai jos miehen siemennesteen laatu ei ole riittävä kevyempiin hoitomuotoihin. Se saattaa myös olla ensisijainen hoitomuoto siinä tapauksessa, että lapsettomuuden kesto on pitkä tai jos naisen ikä on yli 40 vuotta. Muissa tapauksissa koeputkihedelmöityshoitoon päädytään vasta siinä tilanteessa, että kevyemmät hoitomuodot eivät ole tuottaneet tulosta. IVF-hoito voidaan tehdä myös lahjoitetuilla siittiöillä, eli jos miehellä ei ole siittiöitä tai kyseessä on itsellinen nainen tai naispari.

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

 

KOEPUTKIHEDELMÖITYS ELI IVF-HOITO MENETELMÄNÄ

Normaalisti luonnollisen kuukautiskierron aikana kypsyy yksi munasolu, joka vapautuu ovulaation yhteydessä. Koeputkihedelmöityksessä on tarkoituksena saada useita munasoluja kypsymään samanaikaisesti, jonka vuoksi munasarjoja stimuloidaan pistettävillä hormonilääkkeillä. Vaikka useita munasoluja kypsytetäänkin samalla kertaa, ei se vaikuta munasarjojen munasoluvarastoihin kuitenkaan normaalista poikkeavasti. Myöskään vaihdevuodet eivät ala normaalia aikaisemmin tämän vuoksi.

Dextra Lapsettomuusklinikalla hoito toteutetaan pääsääntöisesti ns. lyhyellä eli antagonistimenetelmällä. Siihen liittyy vähäisemmät sivuvaikutukset kuin aiemmin yleisemmin käytössä olleeseen ns. pitkään eli agonistimenetelmään.  Hoito voidaan toteuttaa antagonistikaavalla myös yksilöllisemmin ja turvallisemmin. Munasarjojen stimulaatio toteutetaan ihon alle pistettävillä hormonilääkkeillä. Pistäminen aloitetaan kuukautiskierron alkupäivinä. Käytännössä kaikki potilaat osaavat pistää lääkkeensä itse klinikalla annettavan huolellisen pistosopetuksen jälkeen. Stimulaatio kestää yleensä keskimäärin noin 10 päivää ja sen aikana tehdään yleensä kaksi ultraäänitutkimusta jolla munasarjojen vastetta lääkitykselle seurataan. Munasolut kerätään stimulaation jälkeen talteen munasarjoista ultraääniohjauksessa neulalla emättimen kautta. Kerätyt munasolut siirretään viljelymaljoille lämpökaappiin. Hedelmöitystä varten joukkoon lisätään pesukäsiteltyjä siittiöitä, jotta ne voivat hedelmöittää munasolut.

Alkioita viljellään Dextra Lapsettomuusklinikalla yleensä viiden vuorokauden ajan. Aiemmin on ollut käytössä kahden-kolmen päivän viljely, mutta klinikallamme siitä on lähes kokonaan luovuttu. Pidempi viljely helpottaa siirrettävän alkion valintaa. Paras alkio siirretään kohtuun ja mahdolliset ylimääräiset alkiot pakastetaan myöhempää käyttöä varten. Yleensä kohtuun siirretään yksi alkio kerrallaan.

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

 

IVF-HOIDOLLA KORKEA RASKAUDEN TODENNÄKÖISYYS

Raskauden todennäköisyyteen vaikuttaa eniten naisen ikä.  IVF-hoidolla todennäköisyys raskauden alkamiseen on 30-50% alle 39-vuotiailla naisilla yhtä alkionsiirtoa kohti. 40-vuotiaan todennäköisyys raskaudelle on puolestaan noin 20%.

Tavallisen IVF-hoidon jälkeen raskauden seuranta voidaan toteuttaa normaaliin tapaan neuvolassa.

Varaa aika »