Alkiodiagnostiikka

Alkiodiagnostiikasta hyötyvät kaikki koeputkihedelmöitystä saavat sekä muun muassa toistuvia keskenmenoja kokeneet potilaat. Dextra Lapsettomuusklinikalla sinua palvelevat Suomen johtavat alkiodiagnostiikan asiantuntijat.

Alkiodiagnostiikka on kehittynyt viime vuosina nopeasti uusien tutkimusmenetelmien ansiosta. Alkiodiagnostiikasta hyötyvät erityisesti potilaat, joilla on

  • sikiön kuoleman, vakavan sairauden tai kehityshäiriön aiheuttava perinnöllinen sairaus tai poikkeavuus (geenimutaatio, kromosomitranslokaatio)
  • useita tuloksettomia koeputkihedelmöityshoitoja
  • toistuvia keskenmenoja
  • yli 35 -vuotiaat koeputkihedelmöityshoitoja tarvitsevat potilaat.

On ilmeistä, että alkiodiagnostiikasta voi olla hyötyä kaikille koeputkihedelmöityshoitoa saaville. On nimittäin havaittu, että nuorilla naisilla lähes 50% normaalin näköisistä alkioista on kromosomaalisesti poikkeavia. Yli 42-vuotiailla poikkeavien osuus on jopa yli 80 %. Kun kohtuun siirretään kromosomaalisesti terve alkio, tulokset ovat paremmat iästä riippumatta. Myös keskenmenoja on vähemmän ja tunnistamalla poikkeavat alkiot vältytään turhilta hoidoilta.

Tutkimusta varten otetaan solunäyte joko kolmen päivän ikäisestä alkiosta tai 5.-6. päivänä rakkulavaiheen alkiosta (blastokysti). Blastokystivaihe on suositeltavampi, koska näytteeksi voidaan ottaa useita soluja, jolloin tulokset ovat vielä luotettavampia.

Alkio voidaan siirtää kohtuun tuoreeltaan, jos tutkimuksen tulos saadaan ajoissa. Yleensä blastokystivaiheessa tutkitut alkiot pakastetaan heti näytteenoton jälkeen ja siirretään kohtuun  myöhemmin. Näin meneteltäessä raskaustulokset ovat olleet kaikkein parhaimmat.

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Lisätietoja antaa:

Noora Sirkkanen, geneetikko

noora.sirkkanen@dextra.fi