m
< Takaisin

Akupunktio hedelmöityshoitojen ja raskauden tukena

23.03.2021

Asiantuntijana akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Sari Tjurin-Zeiger

Monet lapsettomuudesta kärsivät eivät välttämättä ole kuulleetkaan akupunktion mahdollisuuksista ja vaikutuksista raskaaksi tulemisen edistämisessä ja hedelmöityshoitoihin integroituna hoitomuotona.

Akupunktion avulla voidaan muun muassa kohentaa hormonitoimintaa hedelmöittymiselle otollisemmaksi, vaikuttaa stressitasoon, hoitaa alkuraskauden huonovointisuusoireita, tukea raskauden jatkumista onnistuneesti ja valmistaa naisen kehoa luonnollisesti käynnistyvään synnytykseen.

Hedelmöittymiseen ja raskauteen liittyvä akupunktiohoitoprosessi alkaa 90 minuuttia kestävällä ensikäynnillä, jolla käydään kokonaisvaltaisesti ja perusteellisesti läpi koko yksilön tai pariskunnan tilanne ja taustat, muun muassa terveyshistoria ja jokapäiväinen arki elintapoineen. Tältä pohjalta tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma ja pisteresepti siitä, miten neulahoito kohdistetaan ja tehdään. Kokeneen, ammattitaitoisen ja empaattisen akupunktioasiantuntijan kanssa keskustellessa luodaan luottamusta, jonka avulla pienoisesta neulakammostakin pääsee yleensä yli.

Dextra Lapsettomuusklinikka tekee yhteistyötä akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan Sari Tjurin-Zeigerin kanssa. Hänen vastaanottonsa toimii Eiran sairaalassa. Tjurin-Zeiger on saanut kolmivuotisen ammattikoulutuksensa Kanadan Vancouverissa, lisäksi muun muassa suorittanut naturapaatin tutkinnon Saksassa ja tekee maisterin lopputyötä migreenistä raskausaikana Englannissa. Hän on työskennellyt vuodesta 2013 lähtien naisten terveyteen, hedelmällisyyteen ja raskauteen erikoistuneena akupunktioasiantuntijana.

Kenelle akunpunktio sopii?

Akupunktio sopii valtaosalle hedelmöityshoitoihin tulevista. Tärkeää on kuitenkin käydä läpi mahdolliset krooniset sairaudet ja vakituiset lääkitykset, sillä esimerkiksi vaikea sydänvika tai voimakas verenohennuslääkitys saattavat olla esteenä akupunktiohoidoille.

Akupunktio ja luonnollisen hedelmöittymisen edistäminen

Akupunktiosta voi olla hyötyä, jos raskaus ei yrityksistä huolimatta ole alkanut ½-1 vuodessa. Vastaanotolla käydään aluksi läpi elintapoja kuten ravintoa, liikuntaa ja töiden aiheuttamaa kuormitusta. Samalla selvitetään naisen mahdolliset aiemmat raskaudet ja mieheltä, onko hän saattanut alulle raskauksia. Hoito on aina kokonaisvaltaista ja tavoitteena saada elimistön luonnollinen homeostaasi tasapainoon. Siihen sisältyvät esimerkiksi riittävä uni, mahdollisimman tasainen kuukautiskierto ja sen seuraaminen, onko ovulaatiosta viitteitä. Ensimmäisen hoitokerran jälkeen aloitetaan yksilöllisesti räätälöidyt 45 minuutin mittaiset hoidot, joilla pyritään vaikuttamaan suotuisasti hormonitoimintaan, lisäämään verenkiertoa lisääntymiselimiin ja esimerkiksi vähentämään mahdollista ylipainoa ja stressiä. Tilannetta ja hoidon vaikutuksia seurataan tarkasti. Jonkinlainen vaste tulee yleensä 3–5 hoitokerran jälkeen. Ellei tällöin ole mitään huomattavissa olevaa muutosta tapahtunut, akupunktio sinällään ei välttämättä ole oikea terapiamuoto.

Akupunktio yhdistettynä hedelmöityshoitoihin

Akupunktiosta voi olla hyötyä yhdistettynä IVF- ja inseminaatiohoitoihin. Akupunktio lievittää jo muutaman hoitokerran jälkeen stressiä.

Kun neula lävistää ihon, se stimuloi kehon toimintoja monin tavoin. Systemaattinen ja paikallinen verenkierto lisääntyvät, ja lisääntymiselimiin välittyy näin enemmän ravinteita ja happea samalla, kun kuona-aineita poistuu. Kun hoidettava käy ultraäänitutkimuksissa, myös akupunktioasiantuntija saa arvokasta seurantatietoa.  Akupunktio sopii erinomaisesti yhteen Suomessa tavanomaisten hoitomenetelmien kanssa, koska siinä ei käytetä lainkaan lääkkeitä. Näin ollen ei tarvitse pelätä mitään haitallisia yhteisvaikutuksia.

Akupunktio avuksi raskauden aikana

Kun raskaus sitten on saatu alulle, akupunktiolla voidaan alkuvaiheessa yrittää esimerkiksi lievittää huonovointisuutta, migreeniä, alakuloisuutta, stressiä ja unettomuutta.

Vaikka emme käytä akupunktiota aktiivisesti hoitojen osana, emme suhtaudu akupunktioon kielteisesti. Useimmiten ihmiset hakeutuvat omatoimisesti akupunktiohoitajan vastaanotolle.

Jos haluat kuulla lisää akupunktiosta hoitojen tukena, olethan Sariin yhteydessä.

Sari Tjurin-Zeiger
Akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen asiantuntija
https://www.eiransairaala.fi/fi/Asiantuntijat/Tjurin-Zeiger-Sari