m
< Takaisin

Näin raudanpuute vaikuttaa raskaaksi tuloon

26.08.2020

Raudanpuute alentaa selvästi hedelmällisyyttä. Kyseessä on yleinen vaiva, jota on usein vaikea huomata, sillä raudanpuute pahenee pikkuhiljaa.

Raudanpuutteen oireet ovat usein epämääräisiä: voi olla väsymystä, masennusta, heikotusta, huimausta, päänsärkyä ja huonounisuutta.

– Hälytyskellojen pitäisi soida myös, jos on levottomat jalat ja runsaasti suonenvetoja, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annika Tulenheimo-Silfvast Lapsettomuusklinikka Dextrasta sanoo.

Tarkka syy siihen, miksi raudanpuute alentaa hedelmällisyyttä on vielä selvittämättä, mutta Tulenheimo-Silfvast epäilee sen liittyvän alkion kiinnittymiseen raskauden alkumetreillä.

Lue myös: Uutta lapsettomuushoidoissa: hoidon kesto lyhenee

Rautavarastot tyhjinä?

Raudanpuutetta tutkitaan usein mittaamalla hemoglobiinia, mutta arvo voi olla normaali, vaikka rautavarastot olisivat tyhjät.

–Rautavarastot tyhjenevät ensin ja hemoglobiini laskee vasta sen jälkeen, Tulenheimo-Silfvast sanoo.

Ferritiiniarvo kertoo rautavaraston tilanteesta, ja arvon olisi Tulenheimo-Silfvastin hyvä olla raskautta suunnittelevalla 50–60.

–Raskausaikana pelkästään istukan toimintaan ja sikiön kasvuun kuluu keskimäärin 60 yksikköä rautaa, Tulenheimo-Silfvast kertoo.

Raskausajan raudanpuute on yleistä: jopa kolmasosa raskaana olevista kärsii raudan puutteesta.

Normaalin ferritiiniarvon alaraja on Suomessa hyvin alhainen, 13, kun esimerkiksi Britanniassa se on 30.

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Rautalääkettä voi antaa suoneen

Raudanpuutosta hoidetaan yleensä rautatableteilla.

– Lääkitys nostaa kuitenkin rauta-arvoja hitaasti: voi kulua 3–5 kuukautta ennen kuin rautavarastot rupeavat täyttymään, Annika Tulenheimo-Silfvast sanoo.

Kun ferritiiniarvo on riittävän alhainen, rautaa voidaan antaa suonensisäisesti nestemäisessä muodossa. Suonensisäinen rautalääkitys täyttää rautavaraston nopeasti. Lääkitys on annettava valvotusti, sillä se voi joskus aiheuttaa allergisia ihoreaktioita. Vatsavaivoja se ei sen sijaan aiheuta, kuten tablettimuotoinen rauta.

–Meillä on klinikalla melkein viikoittain joku rautatiputuksessa, raudanpuutetta on yllättävän paljon, Tulenheimo-Silfvast kertoo.

Tulenheimo-Silfvastin mukaan lapsettomuudesta kärsivät raudanpuutteiset ovat hyötyneet selvästi suonensisäisestä rautalääkityksestä, kun ferritiiniarvo on ollut alle 30.

Lue myös: Näin ikä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen

Ylijäämärauta varastoituu maksaan

Rautaa ei pitäisi koskaan ottaa purkista vain varmuuden vuoksi, ilman rauta-arvojen mittaamista.

–Rautaa voi saada liikaakin, ja ylimääräinen rauta varastoituu maksaan. Se voi aiheuttaa myös suolisto-oireita ja nivelkipuja, Tulenheimo-Silfvast kertoo.

Maitotuotteiden käyttöä tulisi välttää pari tuntia ennen ja jälkeen rautalääkkeen ottamisen. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä.

Lue myös: 20 kysymystä odottajan ruokavaliosta

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Runsaista kuukautisista raudanpuutetta

Raudanpuutteen taustalla voivat olla runsaat kuukautiset. Jos ne ovat jatkuneet hoitamattomina pitkään, rautavarastot tyhjenevät herkästi.

Puutosta voi aiheuttaa myös raudan huono imeytyminen, mikä voi liittyä perimään.

Odottajalla vaikea raudanpuute lisää ennenaikaisen synnytyksen ja sikiön pienipainoisuuden riskiä.

 Annika Tulenheimo-Silfvast
Annika Tulenheimo-Silfvast