m
< Takaisin

Ensikäynti lapsettomuusklinikalla

25.06.2020

Milloin pitäisi käydä lapsettomuuslääkärin luona? Mitä ensikäynnillä tapahtuu?

Lapsettomuus on määritelty niin, että parin tulee yrittää vuoden verran aktiivisesti saada lasta siinä onnistumatta. Vuosi on kuitenkin pitkä aika, jos on epäiltävissä selkeitä merkkejä mahdollisista ongelmista. Jos esimerkiksi kuukautiskierto heittelee paljon, on ollut tulehduksia tai siittiötuotannossa ongelmia, on syytä mennä lääkäriin jo aiemmin.

Naisen iällä, onko lasta yrittävä nainen 30 vai 40 vuotta, on merkitystä lapsettomuuden kannalta, mutta tässäkin on suuria yksilöllisiä eroja. Kuitenkin jos parilla on ikää yli 35 vuotta, puoli vuotta omaa yritystä riittää. 

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Lapsettomuuslääkärin  luona kartoitetaan ensin pariskunnan kokonaistilanne, johon vaikuttavat ikä, lapsettomuuden kesto, mahdolliset aiemmat alkaneet raskaudet ja perussairaudet. Olemassa olevaa tietoa, kuten aiempia tutkimustuloksia, käytetään hyväksi, ja sen mukaan suunnitellaan lapsettomuuden perustutkimukset eli kuukautiskierron kartoitus ja siittiöiden tutkimus. Perusverikokeet sekä hormoniverikokeet ja ultraäänitutkimukset voidaan tehdä yhden kuukautiskierron aikana.

Tämän jälkeen suunnitellaan hoitovaihtoehdot. Joskus hoito voi olla hyvin yksinkertaistakin, esimerkiksi tablettihoito voi riittää. Lääkärin pitää kuunnella myös pariskunnan omia ajatuksia lapsettomuushoitojen suhteen – aina hoitoihin ei lopulta edes lähdetä. Joissain tapauksissa raskaus voi vielä alkaa luonnollisestikin.  

Niklas Simberg

LKT, dosentti, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Varaa aika

Varaa aika yksilölliseen hedelmällisyyden arviointiin numerosta +358 10 312 106 

Lue lisää naisen hedelmällisyystutkimuksista

Lue lisää miehen hedelmällisyystutkimuksista

Tutustu ensikäyntiin klinikalla