m
< Takaisin

Miehen hedelmällisyyden ongelmat ja haasteet

13.01.2020

Lapsettomuusongelmien takia tutkituista miehistä keskimäärin 30-50 prosentilla todetaan heikentynyt sperman laatu. Miehen alentuneen hedelmällisyyden taustalla voi olla esimerkiksi perussairauksia ja niiden lääkitysten vaikutuksia ja joskus geneettisiäkin syitä. Viime vuosikymmenien aikana erityisen suureksi haasteeksi on noussut elintapojen ja ympäristöriskien aiheuttama siittiöiden liikkuvuuden ja määrän lasku. Mies voi onneksi usein itse tehdä elämäänsä sellaisia muutoksia tilanteen kohentamiseksi.

Dextra Lapsettomuusklinikalla tutkitaan vuosittain useita satoja miehiä. Selvisipä tarkka syy lapsettomuuteen tai ei, aina on toivoa ja erilaisia tapoja ratkaista tilanne.

Sairauksien, vammojen ja lääkitysten vaikutus hedelmällisyyteen

Kun miestä tutkitaan lapsettomuuden takia, taustalta saattaa löytyä perussairaus, joka heikentää siemennesteen laatua. Esimerkiksi diabetes, sydän- ja verenkiertoelinten sairaudet, suolistosairaudet sekä kilpirauhasen sairaudet voivat selittää asiaa. Myös perussairauksien lääkityksillä voi olla omat vaikutuksensa.

Sukupuolitaudit hoidetaan nykyisin niin hyvin, että ne eivät enää ole merkittävä syy hedelmättömyyteen. Sama koskee kivesten laskeutumista, josta Suomessa huolehditaan jo lapsuusiässä neuvolassa. Myös kiveskohjuille, jotka voivat johtaa haitallisen korkeaan lämpötilaan kiveksissä, on tarjolla hyvät hoitomenetelmät. Tulehduksien tai kiveksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena miehen elimistö voi alkaa muodostaa siittiöiden liikkuvuutta heikentävää vasta-ainetta. Tähänkin ongelmaan on hoito olemassa.

On melko harvinaista, että miehen lapsettomuuteen löytyy geneettinen syy. Perimään liittyviä syitä lähdetään selvittämään vasta, jos siittiömäärän on todettu olevan hyvin alhainen. Kromosomivirheet ovat kuitenkin mahdollisia ja haitallisia varsinkin, jos y-kromosomista puuttuu palasia. Tällainen poikkeama perimässä voi vaikuttaa siemennesteen laatuun.

Miehellä iän vaikutus hedelmällisyyteen ei ole niin radikaali kuin naisella, mutta siittiöiden laatu ja liikkuvuus heikkenevät joka tapauksessa vuosikymmenien myötä terveelläkin miehellä. 45-vuotiaan miehen hedelmällisyys ei ole enää samaa luokkaa se oli 25-vuotiaana.

Heikentynyt hedelmällisyys ja ympäristöriskit

Elintavat ja ympäristöriskit muodostavat nykypäivänä kenties suurimman miehen hedelmällisyyteen liittyvän haasteen. Viimeisen 50 vuoden aikana on tutkimuksissa eri puolilla maailmaa ilmennyt yleisenä trendinä siittiöiden määrän ja liikkuvuuden merkittävä lasku. Siittiötiheyden on todettu joissain Euroopan maissa jopa puolittuneen aiempaan verrattuna. Valitettavasti sama suuntaus näkyy Suomessakin.

Normaalin siittiötiheyden alaraja on 15 miljoonaa siittiötä millilitrassa, ja onneksi toistaiseksi noin 80 prosentilla miehistä tuo minimi ylittyy ja siten luomuraskaus on mahdollinen. Jos laskeva trendi kuitenkin jatkuu, 50 vuoden kuluttua saatetaan olla tilanteessa, jossa lasten saanti edellyttää hedelmöityshoitoja. Tällaiseen ei-toivottuun visioon vaikuttaa osaltaan myös se, että raskautta yrittävät naiset ovat nykyisin vanhempia kuin takavuosikymmeninä ja heidänkin hedelmällisyytensä on siten alempi.

Laskevan hedelmällisyyden trendin takana on lukuisia elintapa- ja ympäristötekijöitä. Niistä merkittävimpiin kuuluvat tiettyjen yleisesti käytettyjen muovien ja palontorjunta-aineiden sisältämät myrkyt, jotka aiheuttavat miehen elimistössä saman tyyppistä siittiötuotannolle haitallista stimulaatiota kuin estrogeeni. Päivittäisessä elinympäristössämme on tällaisia aineita kymmeniä, satoja, ehkä jopa tuhansia erilaisina yhdistelminä, ja ne voivat heikentää sekä miehen siemenesteen että naisen munasolujen laatua.

Miehen omat elintavat vaikuttavat paljon

Valitettavasti monet ympäristöhaitoista eivät ole yksittäisten ihmisten eliminoitavissa, mutta aina kun mahdollista, kannattaa välttää riskejä. Esimerkki löytyy kodin keittiöstä. Koska muoveista irtoaa lämmitettäessä myrkkyjä, muoviastioista ei pitäisi käyttää ruoan lämmittämiseen mikroaaltouunissa.

Oman hedelmällisyytensä hyväksi mies voi tehdä oikeastaan aika paljonkin. Koska ylipainoisilla miehillä siittiöiden laatu on heikentynyt, kannattaa pyrkiä pysymään normaalipainossa. Sekä miehille että naisille hedelmällisyyden kannalta terveellisimmäksi on todettu Välimeren ruokavalion tyyppinen, runsaasti kasviksia, öljyjä, siemeniä ja pähkinöitä sekä kohtuullisesti kalaa, lihaa, kananmunia ja maitotuotteita sisältävä ravitsemus.

Riskitekijöihin niin miehen yleisen terveyden kuin hedelmällisyydenkin kannalta kuuluvat tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja huumeet. Kahvi ja kolajuomat voivat suurina määrinä olla haitaksi siittiöille.

Tärkeää on myös huolehtia siitä, että kivesten lämpötila pysyy siittiötuotannolle ihanteellisena eli noin +32 asteessa. Väljät bokserit on siksi todettu terveellisemmiksi kuin napakasti istuvat alushousut. Jatkuva läppäri sylissä ja puhelin housujen taskussa istuskelu ei myöskään ole suositeltavaa. Riittävällä unellakin on merkityksensä hedelmällisyydelle, joten yleinen suositus 7-8 tunnin yöunista pätee tässäkin asiassa.

Miten miehen lapsettomuutta tutkitaan?

Siemennestenäytteen analysointi on yksi lapsettomuuden perustutkimusmenetelmistä. Se kertoo muun muassa siittiöiden määrästä ja liikkuvuudesta, mutta ei esimerkiksi ympäristömyrkkyjen esiintymisestä. Jos siittiöiden laadun ja liikkuvuuden todetaan selvästi alentuneen, tutkitaan mahdolliset hormonaaliset ja geneettiset syyt.

Kliinisen tutkimuksen yhteydessä selvitetään myös perussairaudet lääkityksineen, mahdolliset tulehdukset ja yleiset elintavat. Tarvittaessa voidaan tutkia myös, kuinka ehjää siittiöissä oleva DNA on. Tosiasia on kuitenkin se, että miehen lapsettomuuden tutkimiseen ei ole käytettävissä kovin monia eri menetelmiä.

Spermanäytteestä voidaan selvittää siittiöiden mahdollinen oksidatiivinen stressi. Vapaat happiradikaalit, joita saadaan esimerkiksi ruoasta, kahvista ja tupakasta, voivat vaikuttaa haitallisesti DNA:han ja siittiöiden liikkuvuuteen. Jos oksidatiivinen stressitaso näyttää kohonneen, tilannetta voidaan korjata valmisteella, joka sisältää antioksidantteina toimivia vitamiineja ja hivenaineita.

Aina on toivoa ja tapoja edetä

Monissa tapauksissa on lopulta kuitenkin vaikeaa tai mahdotonta selvittää selkeää syytä siittiöiden määrän ja liikkuvuuden alentumiseen. Tilanne ei silti ole mitenkään toivoton, vaan periaatteessa kaikille löytyy jonkinlainen apu tai ratkaisu lapsettomuuteen, olipa se sitten lääketieteellinen hoito, elintapojen muutos, mikroinseminaatio, koeputkihedelmöitys tai lahjasolujen käyttö raskauden aikaansaamiseksi.

Niklas Simberg
Lapsettomuuslääkäri, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Dextra Lapsettomuusklinikka

Ota yhteyttä ja varaa aika