m
< Takaisin

Mitä siemennesteanalyysissä tutkitaan?

22.09.2017

Miehen osalta lapsettomuuden perustutkimuksiin kuuluu aina siemennesteanalyysi. Kun tulokset tulevat, ne voivat hämmentää ja herättää kysymyksiä. Onko sillä väliä, minkä muotoisia siittiöt ovat?

Nettikeskusteluissa saatetaan puhua siitä, kuinka paljon siemenestenäytteessä on rakenteeltaan ns. normaaleja siittiöitä ja kuinka paljon sellaisia, joiden pää, keskiosa tai häntä on epämuodostunut. Eräs potilas ottikin yhteyttä ja ihmetteli miksi siittiöiden muotoa ei oltu tutkittu miehen näytteestä ollenkaan. 

Lääkäri oli kyllä soittanut ja kertonut, että tulokset eivät olleet huolestuttavia. Heille oli lähtenyt myös paperinen versio ja laborantti oli vielä selvittänyt sen merkitystä. Kaiken kaikkiaan tilanne ei onneksi ollut normaalia heikompi, sillä siittiöiden tiheys oli hyvä, vaikka liikkuvuus jäi hieman viitearvojen alapuolelle.  

Millaisia asioita näytteestä nykyään sitten tutkitaan ja miksi näin? Siemennesteanalyysissä saatava tieto siittiöiden määrästä ja liikkuvuudesta ovat ennusteen kannalta ne tärkeät tekijät.

Sen sijaan siittiöiden muoto, morfologia, arvioidaan vain 200 siittiön otoksen perusteella, eikä se silloin kerro miljoonista kovinkaan paljon. Myös rakenteeltaan hyvinkin huonon näköinen siittiö voi sisältää normaalit kromosomit ja hedelmöittää hyvin. Toisaalta normaalin näköisessä siittiössä voi olla poikkeava kromosomisto, eikä hedelmöitystä silloin tapahdu. 

Siittiöiden muodon arvioinnista onkin jo luovuttu, koska sillä ei ole pystytty osoittamaan merkitystä hedelmöityksen eikä myöskään hoidon suunnittelun kannalta. Myös tilanteissa, joissa ei ole yhtään normaalin muotoista siittiötä, hedelmöittyminen tapahtuu.

On edelleen olemassa klinikoita, jotka arvioivat siittiöiden muotoa ja jopa tekevät sen perusteella johtopäätöksiä. Muiden yliopistosairaaloiden tavoin Helsingin Naistenklinikka on jo vuosia sitten lopettanut siittiöiden rakenteiden analysoinnin.

Annika Tulenheimo-Silfvast

Annika Tulenheimo-Silfvast  

 Varaa aika »