01.07.2017
Lahjasoluhoidolla tarkoitetaan sellaista hedelmöityshoitoa, jossa joko munasolu, siittiöt tai molemmat saadaan lahjoituksena. Lahjasoluhoidoissa on yleensä aina erinomainen onnistumisprosentti.
Laki määrittelee miten lahjasoluhoitoja saa tehdä. Luovuttajille tehdään muun muassa infektiokokeet, eikä lahjoittajilla saa olla sukurasitteena perinnöllisiä sairauksia. Hoidossa käytetään vain pakastettuja siittiöitä, jotka ovat olleet karanteenissa. Inseminaatio lahjasiittiöillä on nopea ja helppo toimenpide. Lahjasoluja käytetään myös koeputkihedelmöityshoidoissa.
Laki sallii hoidot myös naispareille tai itsenäisille naisille, mutta he eivät saa Kela-korvausta, koska kyseessä ei katsota olevan sairaudenhoito. Dextrassa yläikäraja lahjasoluhoidossa on 46 vuotta.
Joskus munasolun lahjoittaja voi löytyä myös lähipiiristä: kyseessä voi olla esimerkiksi sisko tai joku muu joka haluaa auttaa. Lahjamunasolujen saannissa on tällä hetkellä noin kuuden kuukauden jono. Se on toisaalta hyväkin asia, sillä pariskunta ehtii rauhassa miettiä, onko se heille oikea ratkaisu. Usein lahjasoluhoito on parin viimeisiä vaihtoehtoja ja se vaatii pohdintaa. Lahjasoluhoitoon kuuluu myös aina pakollinen psykologin neuvonta.
Lahjamunasolujen luovuttajaksi kelpaa nuori, terve nainen. Kyseessä on elämänkokoinen lahja ja lisää luovuttajia tarvitaan!
Niklas Simberg
Klinikan johtaja
LKT, dosentti, naistentautien,
synnytysten ja gynekologisen
endokrinologian erikoislääkäri
Lisätietoja numeroista +358 (0) 010 31 21 06 ja +358 (0) 45 7733 9997
tai sähköpostitse ivf@dextra.fi