m
< Takaisin

Sikiön kromosomien tutkiminen keskenmenossa

14.03.2017

Lääkäri Annika Tulenheimo-Silfvast pohti, onko varhaisessa keskenmenossa tarpeen tutkia sikiön kromosomeja.

Olin hiljattain eurooppalaisten ja amerikkalaisten lapsettomuusspesialistien yhteisessä kokouksessa, jossa keskusteltiin muun muassa sikiön kromosomien tutkimisesta keskenmenoissa. Siellä kävi hyvin selville, että Suomessa ainoastaan Dextra Lapsettomuusklinikka tarjoaa kyseistä tutkimusta keskenmenopotilailleen. Pohjois-Suomessa kyseinen näyte oli kerran otettu, mutta siellä sen koettiin olleen turha, koska siinä kuitenkin oli kromosomipoikkeavuus todettavissa.

Muistan itsekin suhtautuneeni epäilevästi, kun ensimmäistä kertaa kuulin mahdollisuudesta selvittää varhaisessa keskenmenossa sikiön kromosomit. Onko tutkimus vain turhaa rahanmenoa?

Keskenmeno, ensimmäinenkin, on syvä suru. Onhan uusi kuva tulevasta perheestä jo alkanut hahmottua. Keskenmenon osuessa kohdalle herää huoli, onko raskauden koskaan mahdollista onnistua. Tutkimusten perusteella vähintään puolet keskenmenoista, joissakin tutkimuksissa jopa 80 %, aiheutuu juuri kyseisen raskauden sikiöstä johtuvista syistä.

Jos keskenmenneestä sikiöstä löytyy kromosomiongelma, on seuraavalla raskaudella silti erittäin hyvä todennäköisyys onnistua. Sen sijaan, jos normaali sikiö menetetään, on syytä miettiä laajempia tutkimuksia keskenmenon aiheuttajan selvittämiseksi.

Kysymys tutkimuksen turhuudesta välähti mielessäni, kun tapasin parin, jolle oli ulkomailla tehty kyseinen sikiön kromosomitutkimus heti ensimmäisen keskenmenon yhteydessä. Heidän oli ollut helppo hyväksyä, ettei pikkuisesta olisi kuitenkaan ollut eläjäksi ja he olivat helpottuneita, ettei raskaus ollut jatkunut pidempään. Yhdessä sovimme tapaavamme, kun uusi raskaus olisi alkanut. Varhaisraskauden ultraäänessä oli kaikki hienosti ja keskenmenoriski ultraäänen mukaan oli vain muutaman promillen luokkaa.

Tänä päivänä he ovat terveen pienokaisen onnellisia vanhempia. Tässä tilanteessa tieto ei lisännyt, vaan se oli helpottanut tuskaa.

 Annika Tulenheimo-Silfvast

Annika Tulenheimo-Silfvast  

    Varaa aika »

Dextran Keskenmenoklinikka tarjoaa tukea ja ratkaisuja toistuvista keskenmenoista kärsiville naisille ja perheille. Tehokkailla tutkimuksilla ja oikealla hoidolla voidaan selvittää keskeytymisen syyt ja parantaa synnytykseen johtavan raskauden todennäköisyyttä.

Lue lisää Dextra Keskenmenoklinikasta

Lue lisää toistuvista keskenmenoista