m
< Takaisin

Hedelmällisyyden arviointi

20.01.2017

 

Viime päivinä on julkisuudessa keskusteltu hedelmällisyyden arvioinnista ja erityisistä hedelmällisyysklinikoista.  Hedelmällisyyden arviointi on normaali osa ensikontaktia lapsettomuutta hoitavaan klinikkaan, normaalia lääkärin työtä. Näin alan erikoisosaajana hämmästelee hedelmällisyysarvioinnin erityistä tuotteistamista.

Kun raskaustoive herää ja mikäli jostain syystä on herännyt epävarmuus toiveen toteutumisesta, on hyvä asiaa selvittää.  Varsinaisesta lapsettomuudesta ruvetaan puhumaan, jos pariskunnalla on yli vuoden ollut aktiivista seksielämää ilman ehkäisyä.  On kuitenkin useita tilanteita, joissa on hyvä ottaa yhteyttä jo paljon tätä ennen selvittääkseen onko mahdollisesti avun tarvetta.

Jokainen yhteydenottaja ja hänen tilanteensa on kuitenkin yksilöllinen. Ei ole mitään yhtä lääketieteellisesti perusteltua kaikille sopivaa tutkimuspakettia, vaan tarvittavat tutkimukset tulee arvioida jokaisen kohdalla erikseen. On eettisesti hyvin arveluttavaa ottaa näytteitä, joilla ei ole merkitystä tilanteen arvioinnissa tai joiden merkitystä hedelmällisyyden selvittämiseksi ei tunneta.  Päivälehdissä julkaistuissa kirjoituksissa on annettu ymmärtää ns. AMH hormonimäärityksen olevan hedelmällisyyden mittari. Näin ei kuitenkaan suoranaisesti ole. AMH kuvastaa hoidoissa saatavien munasolujen määrää, tietyssä kehitysvaiheessa olevien munarakkuloiden määrää. Saman asian voi kuitenkin kokenut lääkäri päätellä ultraäänitutkimuksella. Ikä ei ennusta hoidossa saatavien munasolujen määrää, mutta ikä ja hoidossa saadut munasolut sen sijaan yhdessä ovat verrannollisia alkaneeseen raskauteen, mitä AMH ei ole.  Eli AMH hormonin määrityksellä on merkitys hoitojen suunnittelussa, mutta ei niinkään raskaaksi tulon ennustamisessa. Samalla AMH arvolla 30-vuotias saa aivan eri todennäköisyydellä lapsen kuin 40-vuotias.

Aivan vastaavasti 25-vuotiaalla naisella alkaa raskaus huomattavasti nopeammin 25-vuotiaan partnerin kuin 50-vuotiaan partnerin kanssa, vaikka molemmilla partnereilla olisi hyvä siemennesteen laatu.  Nuorella miehellä voi kuitenkin olla hyvä syy tarkistaa siemennesteensä laatu jo heti raskauden suunnitteluvaiheessa. Näin esimerkiksi, jos lapsena on ollut ongelmia kivesten laskeutumisen kanssa, kiveskohjuja, tulehduksia tai vaikka nivuseen kohdistuneita leikkauksia.

Lääketieteellisiä syitä auttaa raskauden alkamisessa on yhtä lailla pariskunnilla, itsellisinä raskautta toivovilla kuin naispareilla. Jokaisen kohdalla tehdään yksilöllinen hedelmällisyydenarviointi. Hoidon tarpeen arviointi on aina lääkärin vastuulla ja kuuluu normaaliin lapsettomuuslääkärin työhön.    

Annika Tulenheimo-Silfvast

Annika Tulenheimo-Silfvast

naistentautien – ja synnytysten erikoislääkäri

lapsettomuuslääkäri

Varaa aika »

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Varaa aika yksilölliseen hedelmällisyyden arviointiin numerosta +358 (0) 010 31 21 06 tai +358 (0) 45 7733 9997

Lue lisää naisen hedelmällisyystutkimuksista

Lue lisää miehen hedelmällisyystutkimuksista

Tutustu ensikäyntiin klinikalla

Lue blogi: Näin ikä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen