m
< Takaisin

Raskaaksi yli 38-vuotiaana?

14.03.2016

Naistenpäivänä 8.3 Dextra Lapsettomuusklinikalla kuultiin asiantuntijoiden puheenvuoroja, jotka liittyivät yli 38-vuotiaiden mahdollisuuksiin tulla raskaaksi.

Klinikan johtaja Niklas Simberg muistutti faktasta, että naisen ikä on ratkaisevin muuttuja raskaaksitulossa tapahtui se sitten hoidoilla tai ilman. Hedelmällisyys täytyy kuitenkin arvioida aina yksilökohtaisesti, sillä esimerkiksi munarakkuloiden määrässä on suuria eroja, mikä voidaan havaita ultrassa. Ikääntymisen myötä alkioiden kromosomien laatu silti heikkenee. Kun alle 35-vuotiailla epänormaaleja alkioita on kolmasosa, niin 44-vuotiailla epänormaaleja on noin 80 %. 

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Onko tukihoidoista apua?

Sisätautilääkäri, dosentti Esa Soppi kertoi kilpirauhasen toiminnasta ja D-vitamiinisuosituksista.

Kilpirauhanen säätelee elimistön "kierroslukuja" − käydäänkö ylikierroksilla vai onko toiminta hidastunut. Vajaatoiminta kehittyy hitaasti, ja oireet ovat hyvinkin yksilöllisiä. Mittarina toimii TSH-testi, ja kilpirauhasarvot tulee aina selvittää myös lapsettomuustutkimuksissa. D-vitamiini taas on ihon tuottama hormoni, joka on elintoiminnoille välttämätön. Sen annostuksesta ei ole yksimielisyyttä, mutta THL:n mukaan turvallisen saannin raja on 100 mikrogrammaa / vrk.

Lapsettomuuslääkäri Annika Tulenheimo-Silfvast käsitteli DHEA:ta ja muita tukihoitoja. DHEA on lisämunuaisissa erittyvä hormoni, androgeeni, jonka käyttö on lähtenyt Yhdysvalloista. DHEA:sta puhutaan sosiaalisessa mediassa paljon, mutta sen todellisista hyödyistä kromosomihäiriöissä tai keskenmenojen ehkäisyssä ei ole vielä tarpeeksi laadukasta tutkimusnäyttöä.  

Hän toi myös esiin, että raudan puutos on yhteydessä hedelmättömyyteen ja huonoon ennusteeseen raskaudessa. Naisilla voi olla anemiaa jo kuukautisvuodon perusteella. Ongelmana on, että potilaalla voi olla varastoraudan eli ferritiinin puutos, vaikka hemoglobiini olisi normaali. Lisäksi ferritiinin normaalin viitearvot ovat hyvin laajat: sen alaraja on liian matala raskautta ajatellen. Suun kautta otettuna raudalla on hidas vaikutus, ja hankalissa tapauksissa kannattaakin ottaa rautaa suonensisäisesti, josta tietyt lapsettomuuspotilaat olivatkin hyötyneet.

Tulenheimo-Silfvast muistutti vielä uudesta foolihapposuosituksesta: sitä suositellaan jo pari kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä. Foolihappo estää esimerkiksi hermostoputken sulkeutumishäiriötä. Muita tukihoitoja, joista keskustellaan ovat muun muassa antioksidantit ja omega3-rasvahapot, joita suositellaan yli 40-vuotiaille miehille ja ylipainoisille naisille.

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Räätälöity hoito ja lahjasoluhoitojen mahdollisuus

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varila kävi läpi lapsettomuuden hoitomuotojen kehitystä. Paras hoito on aina syynmukainen, räätälöity hoito. Hoitomuodon valinnassa vaikuttaa myös se, paljonko on vielä aikaa yrittää: esimerkiksi Ruotsissa yli 40-vuotiaiden inseminaatiosta on kokonaan luovuttu. Lääkärin tulee myös pohtia, koska on viisasta lopettaa tuloksettomat hoidot. Alkioiden kromosomitutkimus (PGS) auttaa erityisesti vanhempia naisia − tulokset ovat hyviä, jos saadaan normaali alkio. Nykyään alkiot selviävät hyvin myös pakastuksesta ja pitkään viljellyt alkiot kestävät näytteenoton paremmin.

Lahjasoluhoidoista Detxrassa vastaava lääkäri Marika Mikola kertoi, että niihin tullaan usein pitkän hoitorupeaman päätteeksi tai jonkin elimellisen syyn takia. Lahjasoluhoito kulkee samaan tapaan kuin IVF-hoito ja se voi olla iäkkäämpien ainoa mahdollisuus saada lapsi. Asia vaatii silti aina pohdintaa ja siksi prosessiin kuuluu pakollinen lahjasoluneuvonta. Suomessa lahjasolujen saajien yläikäraja on 46 vuotta. Posiitiivista on, että saajan ikä ei vaikuta lahjasoluhoitojen onnistumiseen niin dramaattisesti ja niiden keskenmenoriski on nuoren naisen tasolla. Avoimuus kannattaa: tiedetään, että lapselle on hyvä kertoa asiasta hänen ikätasonsa mukaisesti.

Lopuksi toiminnanjohtaja Johanna Repo esitteli Simpukka ry:n toimintaa. Simpukka tukee kaikkia lapsettomuushoidoissa käyviä, niitä pohtivia tai ne taakseen jättäneitä. Tänä keväänä on tulossa tilaisuuksia erityisesti lahjasoluteemaan liittyen.

Varaa aika »