m
< Takaisin

OVULAATION JÄLJILLÄ

01.12.2014

PCO, liikaa munarakkuloita

Marita (nimi muutettu) oli jättänyt e-pillerit pois jo vuosi sitten nähdäkseen, millainen hänen luonnollinen kuukautiskiertonsa olisi. Nuorempana kierto oli ollut hyvin epäsäännöllinen. Nyt tilanne oli sama; vuodot tulivat hyvin harvakseltaan, vain 3-4 kertaa vuoden aikana. Marita hakeutui miehensä kanssa tutkimuksiin lapsettomuusklinikalle. Ensikäynnillä tehtiin ultraäänitutkimus ja todettiin monirakkulaiset munasarjat – tilanne, jossa munarakkuloita on liikaa. Munasolu ei irtoa eli ovulaatiota ei tapahdu. Maritalle aloitettiin saman tien letrozoli-hoito - viiden päivän kuuri entsyymitabletteja. Samalla sovittiin lisätutkimuksista: Hormonimäärityksiä varten otettaisiin verikoe, ja Maritan miehelle tehtäisiin siemennesteanalyysi. Niitä ei kuitenkaan ehditty tehdä eikä enää tarvittukaan, sillä Marita teki positiivisen ovulaatiotestin ja siitä kahden viikon kuluttua positiivisen raskaustestin. Ultraäänitutkimuksessa todettiin elävä sikiö.

Apua täsmähoidosta – viidellä tabletilla raskaaksi

Maritan tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten asiat voivat parhaimmillaan edetä nopeastikin. Löydetään selkeä ongelma, johon annetaan täsmähoito, joka vielä kaiken lisäksi on helppo, kevyt ja tehokas. Letrozoli on aromataasin estäjien ryhmään kuuluva lääke, joka vaikuttaa munasarjoihin sekä paikallisesti että aivolisäkkeen kautta. Elimistön estrogeenipitoisuus laskee hetkellisesti, jolloin aivolisäkkeen toiminta tehostuu, ja sen seurauksena munarakkula lähtee kasvamaan ja lopulta tapahtuu ovulaatio. Letrozoli on turvallinen sekä naisen että sikiön kannalta. Vaikka sitä ei ole virallisesti rekisteröity lapsettomuuden hoitoon, sitä on käytetty ovulaatiohoidoissa jo yli 15 vuoden ajan.

Parempi kuin klomifeeni ja hormonipistoslääkkeet

Ovulaatioinduktiohoidoissa letrozoli on todettu teholtaan paremmaksi kuin klomifeeni, joka on yhä käytetyin ovulaatiolääke. Letrozoli on halpa ja helppo käyttää, ja sillä on hyvin vähän sivuvaikutuksia. Letrozoli on turvallinen myös siinä suhteessa, että monisikiöraskauden riski on pienempi kuin klomifeenilla tai hormonipistoslääkkeillä. Lisäksi letrozoli estää mm. endometrioosin aiheuttamia haitallisia vaikutuksia kohdun limakalvoon, joten siitä voi olla hyötyä myös IVF-hoidon (koeputkihedelmöityshoito) yhteydessä.

Vankka kokemus

Dextra Lapsettomuusklinikalla letrozoli on syrjäyttänyt klomifeenin käytön lähes kokonaan, ja myös hormonipistosten tarve on ovulaatiohoidoissa vähentynyt. Letrozolin käyttö on yksinkertaista, mutta hoito pitää kuitenkin suunnitella jokaiselle potilaalle yksilöllisesti. Dextra Lapsettomuusklinikan lääkäreillä on jo yli kymmenen  vuoden kokemus letrozolin käytöstä lapsettomuushoidoissa.

 Sanna Uotila

Sanna Uotila

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Dextra Lapsettomuusklinikka

http://www.dextralapsettomuusklinikka.fi/esittely/henkilokunta/laakarit/sanna-uotila

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Varaa aika »