m
< Takaisin

Uuden klinikan haasteet

24.10.2014

 

Dextra Lapsettomuusklinikka avasi ovensa uusissa toimitiloissa Jätkäsaaressa tammikuun alussa tänä vuonna. Vaikka olenkin toiminut lapsettomuushoitojen parissa jo yli 20 vuotta, liittyy uuden klinikan avaamiseen aina jännitystä ja epävarmuustekijöitä. Ovatko uudet tilat tarkoituksenmukaiset? Toimivatko kaikki uudet laitteet? Onko henkilökunnalla selkeä näkemys uuden klinikan suunnasta? Onneksi jännitys helpotti jo ennen kesälomia, kun selkeästi nähtiin, että valitsemamme strategia ja konsepti toimivat. 

 

Raskaustulokset klinikan toiminnan mittareina 

Paras mittari siitä, että konsepti toimii, on se, että potilaat tulevat raskaaksi. Silloin tietää, että olosuhteet laboratoriossa ovat optimaaliset, että koneet ja laitteet toimivat ja että henkilökunta osaa asiansa ja tekee oikeita asioita. Munasolulaboratorion ilman laatuun ja laitteistoon tehtiin mittava satsaus, joka selkeästi on jo nyt osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi. Biologit ovat tyytyväisiä mikroskooppien, laminaarien ja soluviljelykaappien toimintaan. Erityisesti uusi pöytäinkubaattori saa biologeilta paljon kiitosta. Heti toiminnan alettua saimme ensimmäiset raskaudet inseminaatiohoidoilla (sekä miehen omilla siittiöillä että myös lahjasiittiöillä). Heti perään alkoi tulla raskauksia koeputkihedelmöityshoidoilla ja pian sen jälkeen myös pakastetun alkion siirroista (PAS). Varsinkin raskaudet pakastetuilla ja sulatetuilla alkioilla kuvastavat hyvin sitä että koko hoitoketju toimii. Viiden päivän ikäisten alkioiden pakastus uudemmalla vitrifikaatiomenetelmällä on johtanut siihen, että yhä useampi alkio selviää hengissä pakastuksesta ja sulatuksesta. Kun lisäksi olemme oppineet paremmin ymmärtämään, miten kohdun limakalvo tulee valmistaa vastaanottamaan alkio PAS hoidoissa, ovat nimenomaan PAS-hoitojen raskaustulokset meillä erityinen ilon aihe.  Tämän lisäksi olemme onnistuneet aikaansaamaan raskauksia myös kaikilla muilla käyttämillämme erikoistekniikoilla, eli myös lahjamunasoluilla sekä PGS- ja PGD-hoidoilla. Syksyn alkajaisiksi olemme jo saaneet iloita ensimmäisistä Dextra Lapsettomuusklinikalla alkunsa saaneiden lasten syntymistä. 

Haasteita riittää 

Lapsettomuusklinikan toiminta ei poikkea mistään muusta lääketieteen alasta (tai liike-elämänkään alasta) siinä, että työ ei ole staattista, vaan mitä suurimmassa määrin dynaamista, eteenpäin pyrkivää ja uutta etsivää. Vaikka askeleet eteenpäin lapsettomuushoitojen suhteen usein voivat tuntua pieniltä, niin ne siitä huolimatta ovat askeleita nimenomaan eteenpäin. Lähiajan haasteita ovat muun muassa alkioiden kuvantamislaitteen (time-lapse) validointi ja PGD/PGS -hoitojen logistiikan selkeyttäminen (kun toistaiseksi biopsianäytteet edelleen lähetetään Oxfordiin analysoitavaksi). Uutta tietoa haetaan niin kotimaisista kuin kansainvälisistäkin koulutuksista, mutta erityisen arvokkaaksi on osoittautunut verkostoituminen kansainvälisten huippuklinikoiden kanssa, jolloin viimeisin tekniikka ja tietämys ovat ilman viivytyksiä käytössämme - tosin aina vasta kriittisen pohdinnan ja tarkastelun jälkeen. Näin kykenemme edelleen rakentamaan Dextra lapsettomuusklinikasta alan suunnannäyttäjää niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Näillä mietteillä toivotan lukijalle hedelmällistä syksyn jatkoa!

 

 

 

 

 

 

 

Niklas Simberg

Niklas toimii Dextra Lapsettomuusklinikan johtajana (LKT, dosentti, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri).

http://www.dextralapsettomuusklinikka.fi/esittely/henkilokunta/laakarit/niklas-simberg