m
< Takaisin

Kromosomiseulonta avuksi lapsettomuuteen

05.04.2016

Alkioiden varhaisella, niin sanotulla ‪PGS-kromosomiseulonnalla‬, päästään parhaimmillaan jopa 70 prosentin raskaustuloksiin.

Kromosomien seulontatutkimus vähentää tuloksettomia tai keskenmenoihin päättyviä lapsettomuushoitoja ja parantaa etenkin yli 35-vuotiaille tehtävien hoitojen tuloksia.

Suomessa tehdään vuosittain noin 5 000 koeputkihedelmöitys- ja mikrohedelmöityshoitoa sekä 2 500 pakastetun alkion siirtoa. Näistä vain 21,9 prosenttia johtaa synnytykseen, eikä onnistumisprosenttia ole saatu toistaiseksi kohenemaan hoitojen kehittymisestä huolimatta.

Uusi ja toimiva ratkaisu

Henkisesti ja fyysisesti raskaiden, tuloksettomien lapsettomuushoitojen vähentämiseksi on kehitetty uusi ja toimiva ratkaisu. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varila kertoo, että alkioiden varhaisella, niin sanotulla ‪PGS-kromosomiseulonnalla‬, päästään parhaimmillaan jopa 70 prosentin raskaustuloksiin.

– Seulonnan avulla pystytään välttämään merkittävä määrä turhia alkionsiirtoja, keskenmenoja, pettymyksiä ja inhimillistä kärsimystä. Pitemmän päälle seulonta vähentää myös hoitokustannuksia, Varila toteaa.

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Parempia hoitotuloksia

PGS-seulonnassa valitaan kohtuun siirtoa varten alkiot, joiden kromosomiperimä on normaali.  Alkioista, jotka päällisin puolin näyttävät normaaleilta, jopa puolet voi olla nuorillakin naisilla kromosomeiltaan poikkeavia. Yli 40-vuotiailla poikkeavien alkioiden osuus nousee peräti noin 80 prosenttiin. Kromosomistoltaan poikkeavat alkiot kykenevät harvoin kehittymään niin pitkälle, että niistä tulisi raskaus ja alkaneet raskaudetkin päättyvät useimmiten keskenmenoon.

– Seulontatutkimuksen avulla ei pystytä selvittämään lapsen yksittäisiä piirteitä, kuten silmien väriä. Sen avulla tunnistetaan alkiot, joista alkanut raskaus päättyisi vääjäämättä keskenmenoon. PGS-seulonta poissulkee kromosomaalisia poikkeavuuksia, mutta ei takaa tervettä lasta, geneetikko Noora Sirkkanen muistuttaa.

Koeputkihedelmöityksen yhteydessä tehtävästä alkioiden seulontatutkimuksesta voivat erityisesti hyötyä yli 35-vuotiaat naiset, useita keskenmenoja kokeneet sekä ne, joille on aiemmin tehty tuloksettomia hedelmöityshoitoja. DNA-mikrosirutekniikan avulla alkion kromosomisto pystytään selvittämään yhdestä näytteestä. 

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Ei rutiinitutkimus

PGS-tutkimus on vaativa toimenpide eikä sitä voida tehdä kaikille hedelmöityshoitoa saaville. Tutkimus vaatii osaavan henkilökunnan ja laitteiston. Munasoluja ja alkioita pitää olla riittävästi, jotta alkioissa olisi valinnanvaraa. Lisäksi tutkimus lisää kustannuksia saman verran kuin varsinainen hedelmöityshoito.

– PGS-seulonta ei ole vielä mikään rutiini toimenpide, joten sen tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Menetelmät kehittyvät kuitenkin nopeasti, jolloin seulonta voidaan tehdä tulevaisuudessa helpommin ja edullisemmin, Sirkkanen ja Varila toteavat.

He sanovat, että Suomessa syntyy lapsettomuushoitojen ansiosta vuosittain noin 2500 lasta. Se on vain 4,5 prosenttia kaikista syntyneistä.

– Uudet hoitomuodot antavat yhä useammalle perheelle mahdollisuuden omaan lapseen ja vanhemmuuteen.

 

 Eero Varila

 Eero Varila, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lapsettomuuslääkäri

Dextra Lapsettomuusklinikka, Helsinki

 

 Noora Sirkkanen

Noora Sirkkanen, IVF-biologi, geneetikko

 

Varaa aika »