m
< Takaisin

Elintavat ja lapsettomuus

26.06.2014

 

Sekä naisen että miehen terveys vaikuttaa hedelmällisyyteen

Ruokavalio ja painohaasteet

Yleiseen hyvinvointiin vaikuttavat hyvät elämäntavat tukevat myös hedelmällisyyttä. Näihin kuuluvat terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, liikunta, riittävä lepo ja stressin välttäminen.

Ylipaino on naistentautien erikoislääkäri Henna Oksasen mukaan yksi merkittävistä syistä, mikä voi vaikeuttaa raskaaksituloa. Ylipainoisilla on Oksasen mukaan usein epäsäännöllinen kuukautiskierto eikä ovulaatiota välttämättä tapahdu. Jo viiden prosentin painonpudotus ylipainoisella saattaa edistää raskaaksi tulemista säännöllistämällä kuukautiskiertoa ja palauttamalla ovulaation. Oksanen muistuttaa, että pienilläkin asioilla on vaikutusta, aina ei tarvita isoja tekoja.

Kun raskaus alkaa, keskenmeno saattaa tulla ylipainoiselle herkemmin. Sen sijaan normaalipainoisella raskaus etenee yleensä paremmin. Yllättäen myös miehen ylipaino vaikuttaa hedelmällisyyteen. Sperma-analyyseissä on todettu ylipainoisilla kaksi kertaa todennäköisemmin alhainen siittiöiden määrä. Sperma-analyysissä tutkitaan mm. siittiöiden liikkuvuutta ja määrää.

Myös alipainolla on vaikutusta kuukautiskiertoon ja sitä kautta hedelmällisyyteen. Alipainoisella keho keskittyy tärkeimpiin toimintoihin, jolloin kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi tai jäävät kokonaan pois. Henna Oksanen muistuttaa, että painon noustessa kuukautiset kyllä usein palaavat, mutta eivät välttämättä vielä samalla painolla jolla vuodot jäivät pois. Keho tarvitsee voimia käynnistääkseen kuukautiskierron uudestaan. Pitkäaikainen alipaino saattaa aiheuttaa lisäksi myös mm. osteoporoosia.

Sekä D-vitamiinin että foolihapon käytöllä on myös merkitystä hedelmällisyyteen ja raskauden hyvään etenemiseen. D-vitamiini parantaa tutkimusten mukaan sperman laatua ja nostaa miehen testosteronipitoisuuksia. Foolihapon käyttöä suositellaan naisille aloitettavaksi jo kun raskautta ryhdytään suunnittelemaan. Se ennaltaehkäisee sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöitä. Riskiryhmässä sikiön epämuodostumia ajatellen ovat mm. epileptikot, diabeetikot ja ylipainoiset.

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Tupakointi

Tupakoinnilla on monia negatiivisia vaikutuksia hedelmällisyyteen. Tupakoinnin tiedetään vaikuttavan munasarjoihin ja tupakoitsijoilla vaihdevuodet voivat aikaistua jopa parilla vuodella. Naisella on jo syntyessään kaikki munasolujen aiheet, uusia ei ole mahdollista enää myöhemmin tuottaa. Tupakointi tuhoaa munasoluja, joita ei saada enää takaisin. Tupakka vaikuttaa myös negatiivisesti munasolujen ja siittiöiden laatuun ja tuotantoon, alkion kehitykseen ja kohdun verenkiertoon. 

Alkoholi, kahvi ja lääkkeet

Runsas alkoholin käyttö heijastuu erityisesti siittiöiden tuotantoon. Runsas alkoholin käyttö näkyy yleensä myös muissa elintavoissa, joilla on vaikutuksensa terveyteen ja sitä kautta hedelmällisyyteen. 

Joidenkin tutkimusten mukaan runsas kahvinjuonti voi olla haitallista. Suositellaan, että päivittäin kahvia juotaisiin korkeintaan 2-3 kahvikupillista.  Erityisesti miehellä, joka juo useita kuppeja kahvia päivittäin, sperman laatu voi laskea.  Kola- ja energiajuomia ja kofeiinia yleensäkin tulisi välttää.

Anaboliset steroidit ja testosteroni vaikuttavat siittiöiden tuotannon häiriintymiseen miehillä. Pahimmassa tapauksessa käyttö hävittää siittiöt pysyvästi.

Liikunta

Henna Oksanen muistuttaa, että säännöllinen liikunta on hyväksi terveydelle ja hedelmällisyydelle.  Jos liikunta on kuitenkin liian raskasta ja toistuvasti pitkäkestoista, saattaa se johtaa alipainoon ja sitä kautta heikentää myös hedelmällisyyttä.

Ympäristötekijät

Erilaisia ympäristössämme esiintyviä myrkkyjä ja niiden vaikutusta on paljon tutkittu, mutta niiden vaikutuksesta lapsettomuuteen ei ole selkeää tietoa. On mahdollista, että ympäristömyrkyt, kasvinsuojeluaineet ja ftalaatit vaikuttavat munasoluihin ja siittiöihin haitallisesti. Myös työ, jossa ollaan tekemisissä liuottimien tms. kemikaalien kanssa voi vaikuttaa haitallisesti. Naisella ympäristötekijöiden vaikutusta mietitään myös raskauden aikana. 

Seksuaaliterveys ja sukupuolitaudit

Hoitamaton klamydia voi vaurioittaa munanjohtimet tukkimalla ne. Koeputkihedelmöitys on Oksasen mukaan silloin ainoa mahdollisuus tulla raskaaksi. Klamydia voi salakavalasti olla oireeton pitkään.

Ikä

Nykyisin perheen perustaminen myöhästyy ja nuoruus pitenee. Hankitaan koulutus ja ura ennen kuin perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi. Henna Oksanen muistuttaa kuitenkin munasarjojen vanhenevan, vaikka olemus olisi muuten nuorekas. Raskaaksitulon todennäköisyys heikkenee yli 37-vuotiaana ja 40 ikävuoden jälkeen mahdollisuudet heikkenevät vielä merkittävästi enemmän.

Stressi

Hyvät ihmissuhteet ja mielekäs työ vaikuttavat kehon hyvinvointiin kokonaisuutena. Esimerkiksi kuukautiskierto on hyvin herkkä toiminto. Se saattaa alkaa heitellä, jos naisella on stressiä, kiirettä tai liikaa muutoksia elämässä. Henna Oksanen muistuttaa kuitenkin, että elämä ei usein mene kuten oppikirjassa, itselleen pitää olla armollinen.

http://www.doctrina.fi/wp-content/uploads/2014/06/Uuma_2_2014_net1.pdf

Henna Oksanen

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Dextra Lapsettomuusklinikka

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Varaa aika »