m
  • /
  • Ajankohtainen tiedote Korona-viruksesta

Ajankohtainen tiedote Korona-viruksesta

Päivitetty 4.1.2022

Dextra Lapsettomuusklinikka on auki normaalisti ja jatkamme kaikkia lapsettomuushoitoja terveille ja oireettomille potilaille.

Noudatamme klinikalla tiukkoja hygieniaohjeita, käytämme suu-ja nenäsuojaimia ja pidämme toisiimme riittävää turvaetäisyyttä. Pyrimme kaikin mahdollisin tavoin varmistamaan, että potilaiden ja henkilökunnan on turvallista asioida ja toimia klinikalla.

Joudumme valitettavasti edelleen rajoittamaan päivittäistä liikennettä klinikalla ja toivomme, että tulet vastaanotolle yksin. Palaamme normaaliin käytäntöömme heti tilanteen niin salliessa. Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että epidemian aikana lapset ja puolisot eivät voi tulla klinikalle. Suosimme etävastaanottoja mahdollisuuksien mukaan.

Raskaus ja koronavirus

Lääketieteellistä syytä välttää raskaaksi tuloa koronaviruksen takia ei ole todettu, eivätkä hedelmöityshoitojen avulla alkaneet raskaudet poikkea tästä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tähänastisen tutkimustiedon perusteella niillä raskaana olevilla, joilla on jokin vaikealle koronataudille altistava riskitekijä (esim. huomattava ylipaino), voi olla suurempi riski saada vakava koronavirustauti. Raskaana olevalla on myös muita suurempi alttius saada laskimotukos, jos hän sairastuu koronavirusinfektioon.

Seuraamme Fimean, Eshren ja ASRM:n suosituksia koskien hedelmöityshoitoja. Suositukset perustuvat arvioon viruksen leviämisestä, sosiaalisten kontaktien välttämisestä ja terveydenhuollon resurssien säästämisestä. Seuraamme myös Suomen hallituksen ja viranomaisten linjauksia.

Onko klinikka auki?

Olemme supistaneet aukiolomme klo 7.30-15.00 välille. Iltavastaanottoja ei ole vielä toistaiseksi.

Lisääkö koronavirusinfektio raskaushäiriöiden riskiä?

Julkaistuissa raporteissa syntymättömälle lapselle ei ollut aiheutunut vakavia seurauksia, vaikka odottava äiti oli sairastanut koronavirusinfektion loppuraskauden aikana. Aiemmin muiden koronavirusten (SARS ja MERS) aiheuttamissa raskaudenaikaisissa hengitystieinfektioissa on todettu mm. keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä, mutta ei kehityshäiriöitä.

Voiko raskaana oleva nainen tartuttaa COVID-19-infektion syntymättömään tai vastasyntyneeseen lapseen?

Koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana. Uusimmissa tutkimuksissa on osoitettu, että koronavirus tarttuu myös veriteitse äidistä sikiöön. Vielä on kuitenkin epäselvää, mikä tämän tartuntatien merkitys on. Tartunnan saaneiden vastasyntyneiden oireet ovat olleet pääosin lieviä ja nopeasti ohimeneviä.

On äärimmäisen epätodennäköistä, että munasolut tai siittiöt voisivat infektoitua SARS-CoV-2-viruksesta, koska niillä ei ole viruksen kiinnittymiseen tarvittavia reseptoreita.

Voiko raskautta suunnitteleva tai raskaana oleva ottaa koronavirusrokotuksen?

Rokotteita pidetään turvallisina raskauden aikana, jos ne eivät sisällä eläviä viruksia. THL suosittelee rokotusten ottamista kaikille, myös raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville. Etenkin Yhdysvalloissa ja Britanniassa on todettu rokottamattomilla raskaana olevilla vakavia sairaalaan johtavia koronainfektioita loppuraskauden aikana. Hedelmöityshoidoissa suosittelemme rokotusta vähintään 4vrk ennen munasolujen keräystä tai alkionsiirtoa rokotuksesta aiheutuvien mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi, koska esimerkiksi kuumeisena ei voi tulla klinikalle.

Mitä teemme infektioriskin vähentämiseksi?

  • Henkilökunta ei tule sairaana töihin, vaan jää kotiin matalalla kynnyksellä ja testataan koronaviruksen varalta. Odotamme samaa asiakkailta eli oireisena ei saa kukaan tulla klinikalle.
  • Matkustamisen ja ulkomailta paluun suhteen noudatamme viranomaisten ohjeistuksia.
  • Pyydämme, että kaikki asiakkaat pesevät kädet heti klinikalle tultuaan. Myös käsidesiä suositellaan.
  • Tulethan varatulle ajallesi siten, että minimoit klinikalla viettämäsi ajan.
  • Emme kättele ja pyrimme pitämään 2 metrin välin niiltä osin kuin se on mahdollista. Käytämme suu- ja nenäsuojia. Edellytämme myös asiakkailta suu- ja nenäsuojan käyttöä klinikan tiloissa. Mikäli asiakkaalla ei ole tullessa maskia, annamme sen klinikalta.
  • Ilmoittautumisen voi hoitaa myös itseilmoittautumislaitteen kautta viivakoodillisella kortilla.
  • Maksupäätteellä käytämme viivakoodia tai lähetämme laskun kotiin ilman erillistä laskutuslisää.
  • Kiinnitämme erityistä huomiota siivoukseen.

Ajanvarauksista?

Sovitut ajanvaraukset ovat voimassa normaalisti. Ilmoitamme klinikalta, jos aikasi joudutaan perumaan tai siirtämään. Puhelimemme ruuhkautuu ajoittain, joten olethan kärsivällinen. Soitamme takaisin kaikkiin takaisinsoittopyyntöihin. Nettiaikoja on saatavilla rajoitetusti.

Ensikäynti tai hoidonsuunnittelu voidaan toteuttaa myös etävastaanottona (puhelimitse tai videoyhteydellä.) Sovithan siitä erikseen.

Verinäytteitä otamme normaalisti. Varaathan ajan näytteiden ottoon aina etukäteen.

Siemennestenäyte sperma-analyysiä tai inseminaatio/IVF/ICSI-hoitoa varten ohjeistetaan antamaan kotona ja tuomaan klinikalle sovitusti.

Hoitojen aloitus tai peruminen?

Hoitojen aloitus on mahdollista, jos olet täysin terve ja oireeton. Jos sairastut hoidon aikana ennen munasolujen keräystä, niin hoitosi joudutaan valitettavasti keskeyttämään.

Vaikuttaako koronavirus hoidon tulokseen?

Meillä ei ole syytä olettaa, että koronavirus vaikuttaisi hoidon onnistumiseen.

Vastaamme mielellämme kysymyksiin puhelimella ja sähköpostilla/sovelluksella.

Dextra Lapsettomuusklinikka
010 312 106
045 77339997
ivf@dextra.fi
Dextra Fertility Clinic-sovellus