Päivitetty 15.3.2021
Dextra Lapsettomuusklinikka on auki normaalisti ja jatkamme kaikkia lapsettomuushoitoja terveille ja oireettomille matalan riskin potilaille.
Noudatamme klinikalla tiukkoja hygieniaohjeita, käytämme suu- ja nenäsuojaimia ja pidämme toisiimme riittävää turvaetäisyyttä. Pyrimme kaikin mahdollisin tavoin varmistamaan, että potilaiden ja henkilökunnan on turvallista asioida ja toimia klinikalla.
Joudumme valitettavasti edelleen rajoittamaan päivittäistä liikennettä klinikalla ja toivomme, että tulet vastaanotolle yksin. Palaamme normaaliin käytäntöömme heti tilanteen niin salliessa. Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että epidemian aikana lapset ja puolisot eivät voi tulla klinikalle. Suosimme etävastaanottoja mahdollisuuksien mukaan.
Lääketieteellistä syytä välttää raskaaksi tuloa koronaviruksen takia ei ole todettu, eivätkä hedelmöityshoitojen avulla alkaneet raskaudet poikkea tästä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tähänastisen tutkimustiedon perusteella niillä raskaana olevilla, joilla on jokin vaikealle koronataudille altistava riskitekijä (esim. huomattava ylipaino), voi olla suurempi riski saada vakava koronavirustauti. Raskaana olevalla on myös muita suurempi alttius saada laskimotukos, jos hän sairastuu koronavirusinfektioon. Riskiryhmiin kuuluvien kohdalla hedelmöityshoitoa täytyy harkita yksilökohtaisesti.
Seuraamme Fimean, Eshren ja ASRM:n suosituksia koskien hedelmöityshoitoja. Suositukset perustuvat arvioon viruksen leviämisestä, sosiaalisten kontaktien välttämisestä ja terveydenhuollon resurssien säästämisestä. Seuraamme myös Suomen hallituksen ja viranomaisten linjauksia, sekä muiden suurten kansainvälisten klinikoiden ohjeistuksia ja toimintaa.
Otamme vakavasti huomioon muuhun terveydenhuoltoon kohdistuvat paineet ja seuraamme tilannetta herkällä korvalla. Pihlajalinna Dextran lääketieteellisellä johdolla on edustus HUS pandemia-työryhmässä.
Olemme supistaneet aukiolomme klo 7.30-15.00 välille. Iltavastaanotot on peruttu toistaiseksi.
Ensikäynnit ja hoidon suunnittelut hoidamme ensisijaisesti etävastaanottona (joko videoyhteydellä tai puhelimitse). Ajan voi varata normaalisti puhelimitse.
THL:n mukaan kattavia tutkimuksia koronavirusinfektion vaikutuksista raskauden kulkuun on edelleen vähän. Julkaistuissa raporteissa syntymättömälle lapselle ei ollut aiheutunut vakavia seurauksia, vaikka odottava äiti oli sairastanut koronavirusinfektion loppuraskauden aikana. Aiemmin muiden koronavirusten (SARS ja MERS) aiheuttamissa raskaudenaikaisissa hengitystieinfektioissa on todettu mm. keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä, mutta ei kehityshäiriöitä.Terveysviranomaiset tai asiantuntijat eivät missään päin maailmaa ole suositelleet luomuraskauksien välttämistä.
Koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana. Uusimmissa tutkimuksissa on osoitettu, että koronavirus tarttuu myös veriteitse äidistä sikiöön. Vielä on kuitenkin epäselvää, mikä tämän tartuntatien merkitys on. Tartunnan saaneiden vastasyntyneiden oireet ovat olleet pääosin lieviä ja nopeasti ohimeneviä.
On äärimmäisen epätodennäköistä, että munasolut tai siittiöt voisivat infektoitua SARS-CoV-2-viruksesta, koska niillä ei ole viruksen kiinnittymiseen tarvittavia reseptoreita.
Rokotteita pidetään yleensä turvallisina raskauden aikana, jos ne eivät sisällä eläviä viruksia. Uudet mRNA- ja adenovirusvektorirokotteet eivät sisällä eläviä viruksia, mutta niitä ei ole vielä systemaattisesti tutkittu raskaana olevilla ihmisillä. THL:n mukaan raskauden aikana annettu koronavirusrokotus ei ole aihe erityiseen huoleen eikä tarkempiin sikiötutkimuksiin. Raskaana olevien vähäisestä tutkimuksesta huolimatta ei ole syytä olettaa, että rokote aiheuttaisi haittaa raskaudelle tai sikiölle. Rokotteen voi ottaa myös raskautta suunnitteleva, eikä esimerkiksi ASRM Yhdysvalloissa näe tarpeelliseksi mitään varoaikaa raskausyrityksen aloittamiselle suhteessa rokotukseen. Hedelmöityshoidoissa suosittelemme kuitenkin rokotusta vähintään 7vrk ennen munasolujen keräystä tai alkionsiirtoa rokotuksesta aiheutuvien mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi, koska esimerkiksi kuumeisena ei voi tulla klinikalle.
Sovitut ajanvaraukset ovat voimassa normaalisti. Ilmoitamme klinikalta, jos aikasi joudutaan perumaan tai siirtämään. Puhelimemme ruuhkautuu ajoittain, joten olethan kärsivällinen. Soitamme takaisin kaikkiin takaisinsoittopyyntöihin. Nettiaikoja on saatavilla vain rajoitetusti.
Ensikäynti tai hoidonsuunnittelu voidaan toteuttaa myös etävastaanottona (puhelimitse tai videoyhteydellä.) Sovithan siitä erikseen.
Verinäytteitä otamme normaalisti. Varaathan ajan näytteiden ottoon aina etukäteen.
Siemennestenäyte sperma-analyysiä tai inseminaatio/IVF/ICSI-hoitoa varten ohjeistetaan antamaan kotona ja tuomaan klinikalle sovitusti.
Hoitojen aloitus on mahdollista, jos olet täysin terve ja oireeton. Jos sairastut hoidon aikana ennen munasolujen keräystä, niin hoitosi joudutaan valitettavasti keskeyttämään.
Jos joudumme sulkemaan klinikan, niin pyrimme hoitamaan jo aikataulutetut ja varatut munasolujen keräykset, muut hoidot joudumme mahdollisesti silloin keskeyttämään. Tässä tapauksessa emme valitettavasti korvaa jo aiheutuneita kustannuksia.
Seuraamme tilannetta päivittäin ja muutoksia ohjeisiin voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla.
Valitettavasti emme siis voi taata, että hoidot on mahdollista toteuttaa, mutta teemme parhaamme.
Meillä ei ole syytä olettaa, että koronavirus vaikuttaisi hoidon onnistumiseen.
Vastaamme mielellämme kysymyksiin puhelimella ja sähköpostilla/sovelluksella.
Dextra Lapsettomuusklinikka
010 312 106, 045 77339997
ivf@dextra.fi
Dextra Fertility Clinic-sovellus