Siirry sisältöön
Dextra / Hedelmöityshoidot / Koeputkihedelmöitys (IVF)

Koeputkihedelmöitys on tehokkain hoitomuoto lapsettomuuteen 

Maailman yleisimmin käytetty hedelmöityshoito on myös tehokkain. Alunperin koeputkihedelmyshoito (IVF) kehitettiin avuksi tilanteisiin, joissa munanjohtimien toiminta on poikkeavaa. IVF-hoito voidaan valita ensisijaiseksi hoitomuodoksi myös, jos lapsettomuuden kesto on pitkä tai siemennesteen laatu on heikentynyt. Koeputkihedelmöitys on paitsi tuloksellisin, se on myös ainoa hoitomuoto, jossa saadaan tietoa munasoluista, niiden laadusta, hedelmöittymisestä ja alkion kehityksestä. Myös yli 40-vuotiaille naisille suositellaan tyypillisesti IVF- hoitoa ensisijaisena hoitomenetelmänä.

IVF-hoidossa voidaan käyttää sekä lahjoitettuja siittiöitä tai lahjoitettuja munasoluja.

Koeputkihedelmöitys eli IVF-hoito menetelmänä 

Normaalisti luonnollisen kuukautiskierron aikana kypsyy yksi munasolu, joka vapautuu ovulaation yhteydessä. Koeputkihedelmöityshoidon tarkoituksena on useiden munasolujen samanaikainen kypsyminen, jonka vuoksi munasarjoja stimuloidaan pistettävillä hormonilääkkeillä. Vaikka useita munasoluja kypsytetäänkin samalla kertaa, se ei vaikuta munasarjojen munasoluvarastoihin normaalista poikkeavasti. Myöskään vaihdevuodet eivät ala normaalia aiemmin tämän vuoksi.

Meillä hoito toteutetaan pääsääntöisesti lyhyellä eli antagonistimenetelmällä, jolloin hoitoon liittyy vähemmän sivuvaikutuksia kuin agonisti- eli pitkän kaavan hoitoon. 

Munasarjojen stimulaatio toteutetaan ihon alle pistettävillä hormonilääkkeillä. Pistäminen aloitetaan kuukautiskierron alkupäivinä tai luteaalistimulaatiossa heti ovulaation jälkeen. Käytännössä kaikki potilaat osaavat pistää lääkkeensä itse klinikalla annettavan huolellisen pistosopetuksen jälkeen. Stimulaatio kestää yleensä keskimäärin 10 päivää ja sen aikana tehdään yleensä kaksi ultraäänitutkimusta, jolla munasarjojen vastetta lääkitykselle seurataan. Munasolut kerätään stimulaation jälkeen talteen munasarjoista ultraääniohjauksessa neulalla emättimen kautta. Kerätyt munasolut siirretään viljelymaljoille lämpökaappiin. Hedelmöitystä varten joukkoon lisätään pesukäsiteltyjä siittiöitä, jotta ne voivat hedelmöittää munasolut.

Alkioita viljellään Dextra Hedelmällisyysklinikalla yleensä 5–7 vuorokauden ajan. Paras alkio siirretään kohtuun ja mahdolliset ylimääräiset alkiot pakastetaan myöhempää käyttöä varten. Yleensä kohtuun siirretään yksi alkio kerrallaan.

IVF-hoidolla korkea raskauden todennäköisyys 

Raskauden todennäköisyyteen vaikuttaa eniten naisen ikä.   IVF-hoidossa raskauden alkamisen todennäköisyys alle 39-vuotiailla naisilla yhtä alkionsiirtoa kohti on noin 30–40 %.

Tavallisen IVF-hoidon jälkeen raskauden seuranta voidaan toteuttaa normaaliin tapaan neuvolassa.

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)